• Det usynlige barnet

Dette barnehageåret har vi valgt å jobbe med en ny historie fra Tove Janssons Mummidal. Tove Jansson skaper universer som er fasinerende morsomme,  litt skumle og full av hendelser som er rare, men som vi allikevel kan identifisere fra eget liv. Figurene hennes har alle noen trekk som vi kan kjenne oss igjen i, på en eller annen måte. Dette året falt valget på fortellingen, Det usynlige barnet.

Kort fortalt handler historien om ei jente som heter Ninni. Hun har bodd hos sin tante som er slem, iskald og ikke minst ironisk. Tantens stygge væremåte har ført til at Ninni har blitt sjenert og usynlig. Den rare figuren Too-tikki tar med seg Ninni til Mummidalen, hvor den snille Mummifamilien bor. Er det noen som kan hjelpe Ninni, ja så er det de. Det viser seg etterhvert at kjærlighet, omsorg, vennskap, gode ord, og ikke minst mormors notater om Ufeilbarlige Huskurer, kan hjelpe den lille jenta til å bli synlig igjen.

I vår barnehage bruker vi ofte drama som et virkemiddel for å få frem budskap, gi opplevelser og skape inspirasjon til barns egen lek. I denne samlingen kom barna på besøk til vår Mummidal og der traff de Snusmumrikken og Mummimamma. De hadde samlet sammen mange gode og søte ting som de skulle lage en Huskur av. Huskurer kan nemlig gjøre usynlige ting synlige igjen. De måtte selvfølgelig ha hjelp av barna for å få til dette. Ivrige barnehender blandet, ristet og rørte i Huskuren.

Her må man riste godt..

For å være helt sikker på at Huskuren skulle virke, måtte også alle barn og voksne si en god ting til Ninni og putte de fine ordene opp i krukken med Huskur.

Ninni drakk Huskuren med store, glupske slurp. Plutselig ble føttene hennes synlige. Jippi, vi hadde klart å gjøre noe av Ninni synlig.

Se så fine føtter Ninni har.

Men hvordan skal vi få Ninni helt synlig igjen? Vi gleder oss til å fortsette undringen og historien videre med barna. Det er nok ikke sikkert vi får se Ninni helt synlig før jul. Jeg har nemlig hørt at Mummifamilien snart går i dvale.