• Lek og språkmiljø på Blå


  Her på Blå er vi opptatt av mye. Å utvikle avdelingens språkmiljø er en av de tingene vi jobber mye med. Som ansatt er det viktig å være bevisst på egen praksis, og å ha et kritisk blikk på dette området
  . Vi som jobber med barn har et stort ansvar. Hvordan vi voksne selv ordlegger oss, hvordan vi kommuniserer med andre voksne og med barn er noe av det som jeg ser på som viktigst i et godt språkmiljø. Videre er det viktig å legge til rette for gode lekarenaer, og hva vi velger av bøker og leker på huset er også noe som er gjennomtenkt.

  B1

  På dette bildet ser du to barn. De er i «kosekroken». Denne kroken brukes til mye. Man kan sitte her og slappe av, våkne til etter en god sovepause i vogna, bli lest for, eller bare se i bøker. Alt er tilgjengelig for barna. Bøkene vi har laget om barnets familie er det som er mest spennende akkurat nå her på Blå. Å bli lest for er både koselig og lærerikt, og barna vil gjerne sitte på fanget eller i sofaen og bli lest for. Og vi hører at de «lekeleser» fra bøker for hverandre.

  Vi prøver å være bevisste på hvordan vi bruker stemmen og kroppsholdningen når vi forteller og leser. Dette spiller inn på formidlingen vår og opplevelsen til barna. Vi kan høre noe av det vi gjør når de imiterer oss
  . De har fått med seg når vi leser stille, og når vi høyner stemmen om noe er skummelt og spennende i det vi formidler.

  B2

  På Blå avdeling har alle barna, hver for seg, hatt samling sammen med en voksen. Barna har fått fortelle om familien sin. De har vist bilder og fortalt de andre om dem de er glad i. De har fått mer eller mindre hjelp med å fortelle de andre barna om dette. Noen trengte nesten ikke hjelp i det hele tatt

  orgasm) increases the tone of the helicine arteries and the sildenafil citrate 3 4 5.

  . De koste seg i rampelyset :) Barna er stolte og viser gjerne frem boka si! På bildet ser dere et av barna som har «Min Familie» samling.

  Hjulene på bussen de går rundt og rundt, rundt og rundt…… Det begynte med to barn som fant frem to stoler. Dette ble noen minutter senere, av kreative og lekende barn, en lek for mange på avdelingen. De stilte opp stoler på en linje etter hverandre og plutselig var det en buss. Barna sang og koste seg. En herlig gjeng som inkluderte alle som fant en stol og ville være med i leken. Her er muligheten for oss voksne å kunne si: «nå sitter Håkon bak deg Ole.» Eller «du sitter foran Christian i bussen nå» osv. Vi voksne må ikke ødelegge leken med begrepsavklaringer. Men vi skal være tilstede og sette ord på handlinger. Vi skal hjelpe barna å skape en lekevennlig, tolerant og trygg atmosfære. Vi synger selvfølgelig gjerne sammen med barna når de leker. Barna er flinke til å spørre om andre barn vil være med på turen. Og om noen sitter litt «feil» hjelper de gjerne til å rette på stolen så det blir riktig på/i bussen.

  B4

  Fra buss til bussvogn. Denne er populær blant barna. Her koser de seg sammen på tur og småprater med hverandre om alt de ser og opplever når vi er ute i nærmiljøet. En veldig sosial og koselig måte å komme seg frem på. Her synger gjerne barna en sang sammen eller forteller om noe de ser, opplever, eller har opplevd til hverandre. Gode samtaler
  .

  De store barna hjelper gjerne de mindre barna både ute og inne her i barnehagen. Her ser vi en fin lek i sandkassen mellom noen barn. Her er det mye omsorg. Gjennom lek lærer barn språk. De eldre lærer de yngre barna både språk og spilleregler i leken på en naturlig måte. Det finnes mange ulike måter å leke på. Noe det er mye av i barnehagen er rollelek. Rollelek er en typisk samtalefortelling. Barn dikter opp og leker ut fortellinger
  . De kan leke at de er seg selv eller noen annen. Noen ganger er det hverdagslige ting og andre lite mer fantasifulle og dramatiske hendelser.

  Dette en liten bit av det som vi sammen med deres barn opplever og er opptatt av. Leke og lære noe nytt hver dag. :)

   

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *